Salo Marathon Club

 

SALO MARATHON CLUBIN HISTORIA:

andi

Idean toimeenpanija on Tansaniasta lähtöisin oleva Andi Mawazo Mwegerano, joka suunnitteli ideaa kaksi vuotta ennen kuin se toteutui. Ensimmäinen Salo Marathon juostiin 22.12.2001. Järjestäjänä olivat SMC Salo Maraton Club ry. apunaan Nokia Road Runners ja Salo Sports Veterans.


Tutustu >> Andiin.

Andi Mawazo Mwegerano

Uuden vuosituhannen lähestyessä aloin ajatella tulevaisuutta. Muuan seikka, joka pyöri mielessäni oli pitkän matkan juoksun järjestäminen kotikaupungissani Salossa vuonna 2000. Seuraava artikkeli, jossa ilmaisin mielipiteeni, julkaistiin paikallisessa lehdessä Salon Seudun Sanomat (SSS) pvm. 5.8.1999 yleisönosastossa:

SSS Torstaina 5. elokuuta 1999 MIELIPIDE: Oma maraton-juoksu Saloon vuonna 2000? Salossa on hyvät mahdollisuudet harrastaa useita eri liikuntamuotoja kuten esimerkiksi pitkämatkanjuoksua. Salon seudulla on lähes sata maratoonaria. Minun mielestäni nyt on aika perustaa seudun oma maraton club. Se toisi kaupunkiamme yhä paremmin tunnetuksi. Reittina voisi olla esimerkiksi Salo-Teijo ja nimea voisi olla Salo - Teijo Maraton tai vaikka Salo Easter - maraton jos se pidettäisin pääsiäisen aikaan. Meillä on hyvä urheilustadion, urheilupuisto ja uimahalli käytettävissä juoksun jälkeen. Löytyykö halukkaita perustamaan tätä urheilutapahtumaa esimerkiksi ensi vuodesta lähtien? Mitä mieltä olette kuntoilijat, urheilijat sekä kaupungin urheilu- ja liikuntaseura?

Andi Mawazo Mwegerano, Salo

HannaKun en löytänyt urheiluseuraa, joka olisi ollut kiinnostunut tästä ideasta, muistin tarinan Muhametista ja vuoresta, joka ei tullut hänen luokseen. Niinpä ryhdyin itse toimeen odottamatta, että joku tekisi sen puolestani. Avukseni tulivat Teemu Kujanpää ja Hanna Kaskinen joiden kanssa yhteistyössä perustimme seuran nimeltä SMC Salo Maraton Club ry. Lähetimme 12.12.2002 rekisteröintihakemuksen urheiluseurasta jonka puitteissa Salossamme järjestettäisiin juoksutapahtumia.

 

Kalevi Saukkonen ja Jukka Pasanen

Kalevi Saukkonen juoksemassa 816:tta maratooniaan, takanaan Jukka Pasanen.

Ensimmäinen Salo Maraton 22.12.2001:

Ensimmäinen Salo Marathon järjestettiin 22.12.2001. Vallinneen kylmän sään takia vain harvat rohkeat maratoonarit osallistuivat juoksuun. Lähtöviivalla kymmenen osallistujaa seisoi rinnakkain valmiina elämänsä ehkä suurimpaan haasteeseen.

Juoksu alkoi klo 10.00 lämpömittarin lukeman ollessa -18°C. Tarvittava vaatetus vaikeutti juoksua. Kymmenestä osallistujasta kahdeksan pääsi maaliin alle 6 tunnin. Muuan osallistuja oli tullut peräti 800 km päästä. Eräs toinen taas juoksi 816:nen maratoninsa kun taas muuan 23-vuotias nuori mies juoksi ensimmäisen maratoninsa, voittaen ajalla 3:39.

Huolimatta sääoloista ja lyhyeksi jääneestä järjestelyajasta kaikki sujui hyvin.

Kiitokset Salo Maraton Clubille , Nokia Road Runners'ille ja Salo Veteran Sports Organisaatiolle heidän lujasta kolmen viikon työrupeamastaan jonka ansiosta tapahtumamme oli onnistunut!